- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 100
- STOB recept
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Brambory (syrové) | 500 |
Cibule | 240 |
Cizrna uvařená (nesolená) | 240 |
Česnek | 20 |
Hovězí vývar (čistý) | 800 |
Mrkev | 240 |
Olej řepkový | 10 |
Paprika červená | 300 |
Rajčatové pyré | 300 |
Hovězí kližka (syrová) | 400 |
Dochucovadla:
paprika, bobkový list, šafrán, římský kmín
Energetická hodnota celkem: 8125 kJ
Bílkoviny (g): 134,
Tuky (g): 53,
Sacharidy (g): 226,
SAFA (g): 16,
Cukry (g): 70,
Vláknina (g): 48,
Sůl (g): 11
Energetická hodnota na 1 porci: 2031 kJ
Bílkoviny (g): 33.5, Tuky (g): 13.3, Sacharidy (g): 56.5, SAFA (g): 4, Cukry (g): 17.5, Vláknina (g): 12, Sůl (g): 2.8
Postup přípravy
Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme dohněda na troše oleje. Po chvíli přidáme nakrájené maso a krátce orestujeme. Přidáme koření, prolisovaný nebo na plátky nakrájený česnek a zalijeme vývarem nebo vodou, lehce osolíme. Cca po 30 minutách přidáme na kostky nakrájené brambory a na kolečka nakrájenou mrkev. Dusíme pod pokličkou cca dalších 30 minut a poté přidáme rajčatové pyré, nakrájenou papriku a předem uvařenou nebo sterilovanou cizrnu. Dusíme ještě 10 minut a dle potřeby dochutíme. Část masa lze nahradit uzeným, které přidáme společně s paprikou a cizrnou. Hmotnost hotového pokrmu 2880 g, energetická hodnota na 100 g = cca 280 kJ.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Pro příště si budu pamatovat, že do pomalého hrnce o trošku míň vody - neodpaří se téměř žádná, takže s původním množstvím je to řídké.
Cizrna - manželovi tam moc chutnala, moje osobní preference by asi byla nahradit ji červenou čočkou (která se ovšem musí přidat až úplně nakonec).
Celkově ale moc dobrý recept, jídlo je velice chutné a líbí se mi, že oproti standardnímu českému guláši také méně tučné.